Cum aranjăm cărțile în bibliotecă?

Share Button

bookshelfExistă, desigur, o mulțime de criterii după care să aranjăm cărțile în biblioteca personală. De la culoare și mărime până la tematică, autor și colecții ale unor edituri.

Vă propun acum o aranjare care să vă permită să vizualizați în orice moment ce cărți vă doriți să citiți în viitorul apropiat (3-5 luni), ce cărți nu doriți să le citiți și pe care le puteți da cadou oricând descoperiți pe cineva interesat de ele, ce cărți ați citit și ce cărți aveți în plan să citiți în următorii ani.

Astfel:

  • Pe un raft, puneți cărțile pe care le puteți da cadou fără să vă pară rău după ele. Chiar dacă sunt cărți pe care chiar voi le-ați primit cadou, nu trebuie să vă simțiți vinovați că nu doriți să le citiți. Nu toți știu ce volume să vă dea în dar. Dar asta nu trebuie să fie un impediment pentru a ajuta pe altcineva care chiar are nevoie de acea carte la un moment dat. Am scris despre raftul acesta în articolul „Raftul cu daruri„.
  • Pe alt raft, puneți 5-7 cărți (în funcție și de cât de multe pagini au sau de numărul de volume) pe care doriți să le citiți în următoarele 3-5 luni. Dacă nu reușiți să le citiți, vă recomand să aplicați metoda descrisă în articolul „Cumperi prea multe cărți?„.
  • Pe câteva rafturi, puneți cărțile pe care le-ați citit. Puneți mai vizibile cărțile din care ați dori, la un moment dat, să recitiți anumite paragrafe sau volumele pe care ați vrea să le recitiți integral.
  • Pe restul rafturilor, puneți cărțile pe care nu le-ați citit. De fiecare dată când terminați o carte de citit de pe raftul volumelor de citit în viitorul apropiat, luați o carte de pe aceste rafturi și o mutați la rând. Încercați să citiți cărțile în ordinea în care le puneți pe raftul cărților de citit în curând.
  • În funcție de interesele voastre, este posibil să aveți nevoie de un raft pe care să țineți cărțile pe care aveți nevoie să le consultați foarte des, poate chiar zilnic.

bookshelf02În interiorul acestor rafturi, puteți grupa cărțile după autor, tematică sau colecția din care fac parte, în funcție de cum credeți că e mai eficient pentru voi.

Aranjând așa cărțile, vă va fi foarte ușor să urmăriți evoluția lecturilor voastre și veți descoperi cât de utilă este această organizare a bibliotecii. Numărul cărților citite va crește vertiginos, veți face achiziții de cărți mult mai chibzuit și veți alege să aveți în bibliotecă doar acele cărți de care aveți cu adevărat nevoie. Succes!

 

Share Button