Ce ar fi dacă…?

Share Button

labO tehnică eficientă a biblioterapiei este experimentul mental, experimentul cu idei. Scopul experimentului este de a ne învăța mai multe despre lucrurile și ființele din jurul nostru asupra cărora alegem să facem acel experiment. În urma experimentului de idei, se naște o poveste.

Putem spune această poveste spontan, pentru copiii noștri la culcare sau pentru iubitul nostru, la drum lung, într-un tren. Putem scrie această poveste într-un jurnal, fără să ne propunem să o citească cineva – o vor citi poate copiii sau nepoții noștri. Putem publica la un moment dat această poveste pe un blog sau într-o carte.

Important este de reținut că acest experiment de idei, care conduce la explorarea unor posibilități în plan mental, ne ajută să ne clarificăm sentimente și gânduri, ne ajută să ne controlăm temeri și să găsim soluții la anumite probleme, ne ajută să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și pe ceilalți.

 

Experimentul constă în a ne întreba „ce ar fi dacă…?”…

  • două persoane fac schimb de suflete….
  • se va inventa un robot care să gândească singur…
  • mâine aș pleca într-o călătorie în jurul lumii…
  • câștig la loto…
  • oamenii ar putea să-și citească gândurile și nu ar mai fi necesar să vorbească…

…și de a imagina care ar putea fi urmările faptului respectiv.

Practic, supunem unor teste de imaginație orice lucru, activitate sau persoană și explorăm cum obiectul experimentului ar putea reacționa. Un experiment de idei reușit ne va permite să gândim, să simțim și să ne imaginăm mai cuprinzător și mai atent universul din jurul nostru și din noi înșine.

Puteți prelua oricând un experiment de idei făcut de un scriitor și să-l transformați după alți parametri stabiliți de voi.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *