Portrete istorice

Share Button

Pasionat de istorie? Îți ofer în dar trei cărți:

1. „Schisma roșie. România și declanșarea conflictului sovieto-iugoslav (1948-1950)”, de Florin Constantiniu și Adrian Pop, ed. Compania, 2007
2. „Despre boieri și despre rumâni”, de Constantin Giurescu, ed. Compania, 2008
3. „Portrete istorice ale românilor. Domni, regi, eroi, cărturari, oameni politici, literați”, de Dan Berindei, ed. Compania, 2009

P1290668

Fie că le doriți pentru voi, fie că doriți să le oferiți în dar altcuiva, aștept până marți, 28 octombrie 2014, ora 22.00, să ne povestiți care este personajul vostru preferat din istoria universală (desigur, nu uitați să ne spuneți de ce ați ales un anume personaj).

Încercați, vă rog, să vă încadrați în aproximativ 1000 de caractere. Puteți răspunde pe site la postul legat de acest subiect sau pe Facebook.

Fiecare post trebuie să conțină e-mailul de contact. Răspunsurile care nu conțin un e-mail de contact nu le voi lua în considerare.

Evident, după o evaluare subiectivă a răspunsurilor, voi anunța câștigătorul miercuri, 29 octombrie 2014, în acest post pe blog și pe pagina de Facebook a blogului – „Biblioterapie”.

Vă mulțumesc pentru participare! De această dată, voi oferi cărțile Andreei Lupei. O voi contacta prin e-mail pentru detalii.

Share Button

4 comments

  1. Pana la ora actuala cred ca personajul meu preferat din istoria universala ramane Nelson Mandela. I-am citit cu nesat biografia si am ramas perplexa de cat de mult poate face un om pentru o natiune daca isi pune sufletul si viata in slujba celorlalti. Acest om si-a riscat viata, si-a neglijat familia, si a indurat zeci de ani de inchisoare fara sa se planga numai pentru a scoate Africa de Sud din saracie, nedreptate crunta si sclavie. Cine mai face asa ceva in ziua de azi? Care conducatori de stat isi pun viata in slujba oamenilor care i-au ales? Viata lui Nelson Mandela ar trebui povestita copiilor si tinerilor pentru ca este un model real de integritate, determinare, sacrificiu extrem si lupta crunta impotriva nedreptatii. Mi-as fi dorit sa il intalnesc pe Nelson Mandela, pacat ca a murit! Mare pacat, a fost un om de o valoare inestimabila!

  2. Pentru ca imi cereti sa vorbesc despre un personaj din istoria universala, imi este greu sa aleg,sunt un mare fan al luptatorilor pe calea nonviolentei pentru cauza lor, oricare ar fi aceasta cauza.Aceste personaje ale nonviolentei sunt insa mai mult sau mai putin personaje ale contemporanitatii si doar in prea mica masura ale istoriei, cine poate sti cum va fi judecat peste sute de ani cel de al XIV-lea Dalai Lama?!
    Din istoria universala unul dintre personajele mele favorite este ECATERINA cea MARE a Rusiei.Sunt destul de reticenta in ceea ce priveste tot ceea ce este rus, rusesc si sovietic, asta datorita lungii istorii de relatii nu tocmai amiabile dintre popoarele noastre dar pe Ecaterina cea Mare a Rusiei o admir pentru modul in care a stiut sa devina din tanara printesa germana casatorita cu un mostenitor al tronului Rusiei cam slabut intelectualmente (ca sa nufiu prea dura), a stiut sa devina una dintre cele mai mari impratese ale tarii sale de adoptie, a dezvoltat Rusia cultural si politic, a iubit Rusia si a fost iubita de Rusia si de poporul rus.Ecaterina cea Mare a Rusiei a aratat ca daca aproape intotdeauna in spatele unui barbat puternic este o femeie si mai puternica, in spatele unei femei puternice este doar inteligenra, indrazneala si perseveranta ei, a femeii iar unei femei determinate nu ii este nimic imposibil.

  3. Personajul istoric care ma impresionat cel mai mult a fost Woodrow Wilson. Acesta a fost cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1913 – 1921), un bun istoric si un specialist in stiinte politice.
    Acesta a fost un reformator democrat apoi ales guvernator al statului New Jersey în 1910, iar presedinte al Statelor Unite in 1912. In primul mandat prezidential (1913 – 1917) a contribuit eseniial la crearea unui sistem de legi privind sistemul federal de rezerve.
    In cel de-al doilea termen al sau (1917 – 1921) s-a concentrat asupra participarii tarii la Primul Război Mondial si a realizarii unei paci drepte bazata pe Dreptul popoarelor de a dispune de ele insele, concretizat prin „Patrusprezece puncte”. Acestea au fost insa aprig discutate la Conferinta de Pace de la Paris din 1919. Astfel, Tratatul cu Germania de la Versailles, extrem de dur din cauza exigențelor Franței, excludea poporul german din Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele.
    Wilson a fost un personaj istoric ce a reusit sa schimbe viitorul relatiilor internationale, iar statale actuale se ghideaza dupa principiile lui. Cele 12 puncte reprezentau un pas important in istorie, un pas care se vede in continuare si dupa sase decenii in care domneste pacea. Nimeni nu s-a asteptat sa existe un asemnea ecou pe plan international privind ideile acestuia. Woodrow Wilson merita respectul nostru si sa il invatam.

  4. La 30 de ani isi plangea mediocritatea intr-un templu!
    Laitmotivul lui Iulius Caesar a fost dorinta autodepasirii! E fascinant si emotionant ca un om la 30 de ani sa planga… sa planga pentru faptul ca altul (Alexandru Macedon), la varsta lui, si-a supus lumea!
    Sunt incapabil de a-l vedea pe Caesar asa cum e: un machiavelic! Plansul acela care-i prevestea ambitia, lupta, rabdarea…
    A vrut sa isi arate ca il poate ajunge pe Macedon, a biruit senatul, a rezistat atacurilor fizice, verbale (Cicero l-a invinovatit de homosexualitate) si morale!
    A urcat incet in ierarhii, a facut totul pentru a ajunge sus: s-a casatorit, a divortat, si-a dat fiica (desi aceasta era logodita) de nevasta lui Pompei(mai mare cu 23 de ani ca ea), a legat/dezlegat prietenii etc-etc!
    A fost un geniu, un geniu machia…velic!
    Desi machiavelic, nu s-a pretat la destrabalare, invective publice care nu aveau un rost politic etc.
    A supus Gallia datorita lacrimilor! A invins senatul datorita lacrimilor!
    N-ai cum sa nu iubesti succesul nascut in lacrimi!

    doru_coklat@yahoo.com

Comments are closed.