Nu e zi în care să nu găsesc pe internet un articol despre „un top” al cărților care te vor face fericit, care te vor scăpa de temeri, care te vor face bogat, care te vor înveseli, care te vor motiva să treci peste orice obstacol….
Prima întrebare care-mi vine în minte este:
Autorul articolului o fi citit cărțile recomandate de el? Adică, de pildă, el a devenit miliardar după ce le-a citit? Sau mai… fericit? Sau și-a găsit sufletul-pereche? Sau a reușit să mănânce sănătos și să slăbească 20 de kilograme?
A doua întrebare:
Care sunt criteriile după care le alege? Dacă le-a citit și a obținut efectul promis în titlul articolului, ar fi primele criterii desigur. Însă, n-am găsit încă un text în care autorul să-și povestească experiența personală în urma lecturii acelor cărți. Doar idei din cărți și teorii.
Mai oneste sunt acele alegeri care nu promit ceva, ci spun de exemplu: „10 cărți care mi-au plăcut anul acesta” și autorul își exprimă părerea despre ce a citit și cum l-au impresionat lecturile respective. E subiectiv, sincer și poți face o apreciere la fel de subiectivă dacă te convinge să citești vreuna.
Desigur, există cărți care te ajută să înveți ceva, să obții niște cunoștințe și niște abilități de care ai nevoie, care te pot ajuta prin mesajele lor să vezi și să înțelegi anumite aspecte ale problemelor și preocupărilor tale, însă, precum în zicala „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”, așa și cărțile sunt ghizi care nu acționează în locul tău, ci doar îți pot arăta direcțiile posibile, oportunitățile, alternativele de a soluționa o problemă etc.
De aceea, promisiunile de a deveni mai bogați, mai fericiți sau mai deștepți în urma citirii cărților sunt deșarte, căci toate astea depind doar de modul în care noi gândim, acționăm și relaționăm cu lumea din jurul nostru. Astfel, apar adesea situații când cărțile „dezamăgesc”, nu au făcut ceea ce cei care le-au promovat au promis, așteptările cititorului nu au fost satisfăcute.
Premisele de la care pornim să citim o carte sunt foarte importante. Timpul și energia pe care îl acordăm citirii ei trebuie să merite la final. Dar după ce criterii alegem și pe cine lăsăm să ni le recomande? Ei bine, ca orice lucru ales în viață, calitatea selecției determină calitatea rezultatelor obținute.
„Oamenii aceștia citesc toate istoriile, dar habar nu au de istorie; străbat din scoarță-n scoarță toate cărțile și nu se aleg cu nimic din nici una. Există în ei o sterpiciune de fapte și de principii cum nu se poate mai cumplită, dar la drept vorbind recolta cea mai bună și bogăția cea mai îmbelșugată de cuvinte și de vorbe care se poate închipui e ceea ce îi încovoaie sub povară, le copleșește memoria, în vreme ce mintea le rămâne pustie.” („Caracterele”, Jean de la Bruyère)