Cărțile pentru cei care doresc să devină părinți trebuie să îi pună în gardă în atât în privința bucuriilor ce-i așteaptă, cât și în privința dificultăților și obstacolelor pe care le vor întâlni în cale în creșterea și educarea copiilor lor.
Nimeni nu poate fi perfect în rolul de părinte, deși toți am dori acest lucru. Dacă îți dorești cu adevărat să devii părinte, tot ce poți face este să te asiguri că ți-l asumi cu toate bucuriile, împlinirile și problemele care sunt inerente.
„Simptomele” celor care doresc să devină părinți
- Te întrebi dacă îți dorești cu adevărat un copil sau dacă e momentul oportun să ai unul (sau mai mulți).
- Ai văzut adesea pe stradă femei însărcinate sau părinți cu copii mici, dar cum parcă sunt mai mulți sau ai tu altă stare de spirit și îi observi mai des?
- Te gândești mai mult la cum erai tu în copilărie, îți revin în minte întâmplări pe care le credeai uitate.
- Când petreci timpul împreună cu partenerul tău, discutați mai des despre cum ar fi să fie cu voi și un prichindel (sau doi, trei).
- Te întrebi, fără să îți propui anume, dacă ai fi un bun părinte, dacă ai vrea să îi transmiți (sau nu) copilului tău anumite principii, valori, idei.
- Ești mai atent la cei din jurul tău care au copii, te întrebi dacă ai face față tuturor problemelor ce apar odată cu copiii, dar și dacă te-ai simți împlinit, bucuros și fericit să ai copii în ciuda greutăților.
- Ție și partenerului vă sunt clare motivele pentru care doriți să aveți copii, dincolo de faptul că vă doriți o familie, sunteți conștienți de responsabilitățile pe care trebuie să vi le asumați.
- Ești conștient că nevoile copiilor sunt diferite de ale unui adult și ești pregătit să înfrunți anumite schimbări în viața ta pentru a le satisface.
- Nu ți-ai propus doar să ai moștenitori pentru averea ta materială, ci să ai moștenitori care să ducă mai departe un anumit mod de a trăi și de a gândi, deci ești gata să fii un părinte prezent și implicat în educația lor.
- Ai o carieră la care nu vrei să renunți și încerci să-ți imaginezi ce s-ar întâmpla dacă nu i-ai mai acorda atâta atenția ca în prezent, încerci să stabilești niște priorități și să plănuiești o organizare cât mai bună a timpului tău.
Ghid de lectură pentru cei care doresc să devină părinți
Motto: „Nu suntem niciodată pregătiți în fața surprizei acestei necunoscute care este o ființă umană.” (Când apare copilul, Françoise Dolto)
Cărțile le vor servi celor care își doresc să devină părinți ca oglindă sinceră pentru sentimentele și dorințele lor. Asta vor cu adevărat sau pentru că toată lumea din jurul lor le sugerează că e timpul să aibă copii au ajuns să creadă și ei că e cazul să devină părinți? Cărțile au acest dar – ocolesc cu măiestrie măștile și nu ne lasă să ne mințim pe noi înșine.
Esențial
Parenting conştient, de Susan Stiffelman
Top 10 Ficțiune
- Harun și marea de povești, de Salman Rushdie
- Domnilor copii, de Daniel Pennac
- O experiență personală, de Kenzaburō Ōe
- Dumnezeul lucrurilor mărunte, de Arundhati Roy
- Sunetul muntelui, de Yasunari Kawabata
- …Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee
- Palatul chelfănelii, de Pascal Bruckner
- Minunata lume nouă, de Aldous Huxley
- Ghepardul, de Giuseppe Tomasi de Lampedusa
- Dinți albi, de Zadie Smith
Top 10 Non-ficțiune
- 10 paşi pentru a deveni un părinte (aproape) perfect, de Mary Ellen Renna
- Tatăl gravid. Observații, sfaturi și recomandări pentru viitorii tătici, de Armin A. Brott și Jennifer Ash
- Cum să creşti un copil sigur de sine. Parentajul bazat pe Cercul Siguranţei, de Kent Hoffman, Christine M. Benton, Glen Cooper şi Bert Powell
- Etapele construcţiei copilului şi rolul părinţilor, de Claude Halmos
- Anii magici. Cum să înțelegem și să rezolvăm problemele copiilor, de Selma H. Fraiberg
- Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman și Ross Campbell
- Părinţii au cuvântul. Nouă mesaje esenţiale de transmis copiilor, de Jim Taylor
- O istorie a copilăriei. Copiii în Occident din Evul Mediu până în epoca modernă, de Colin Heywood
- Joaca. Soluţii distractive pentru buna dezvoltare a copiilor în primii cinci ani, de Amanda Gummer
- Nevoile esenţiale ale copiilor, de T. Berry Brazelton şi Stanley I. Greenspan
Tehnici de biblioterapie pentru cei care doresc să devină părinți
Tehnicile de biblioterapie de mai jos te pot ajuta să intri în rolul de părinte înainte de a fi cu adevărat unul. Analizând cât mai multe aspecte ale modului în care se schimbă viața ta (și a partenerului tău) și fiind în postura de a-ți imagina soluții la posibilele probleme ce le vei întâmpina, vei afla și ce fel de părinte îți dorești să fii și cum vrei să îți crești și să-ți educi copilul.
Alege pentru tine și partenerul tău câteva cărți pe care să le citiți. Condiția este ca în acele cărți protagoniștii să fie membrii unor familii. Discutați după ce le citiți despre personaje (ce v-a plăcut și ce nu la ele), despre acțiunile personajelor (pe care le aprobați sau nu, ce ați fi făcut voi în anumite situații din carte etc.), alegeți fiecare un personaj cu care vă identificați și încercați să înțelegeți de ce tocmai acela. Aceste discuții cu partenerul vă vor ajuta pe amândoi să aflați ce gândește fiecare despre lucruri cu care până atunci nu v-ați mai confruntat nici personal, nici ca cuplu. Veți clarifica modul în care fiecare își înțelege rolul de părinte.
Organizează un joc de rol împreună cu partenerul. Unul dintre voi este mama și celălalt copilul, unul este tată și celălalt copilul. Mama și tatăl spun copilului o poveste. Apoi, copilul spune o poveste mamei sau tatălui. Discutați, în timp ce jucați rolurile, deci din perspectiva rolului pe care îl aveți (mamă/tată/copil), despre personaje, despre acțiunile lor, despre morala poveștii etc. Ca părinți va trebui să inventați des povești, dar nu oarecare, ele vor trebui să fie educative și să țină cont de nevoile, preocupările și problemele copiilor. E bine să exersați din timp.
Organizează o seară a basmelor cu prietenii tăi și ai partenerului tău. Fiecare să vină costumat în personajul lui de poveste preferat și să vă spună povestea dragă lui. Apoi, discutați despre ce basme citeați în copilărie, dacă mai citiți basme, dacă vă place să inventați basme, despre importanța basmelor în viața noastră etc.
Alcătuiește, împreună cu partenerul, o listă cu valori (onestitate, curaj, răbdare, acceptarea diferențelor dintre oameni, empatie etc.) pe care amândoi doriți să le transmiteți copiilor voștri. Apoi, gândiți-vă ce povești și ce cărți știți că promovează aceste valori. Căutați cărticele cu basme care să conțină povești din care copiii să învețe ce doriți voi. Începeți să organizați raftul de biblioterapie pentru copii. De asemenea, trebuie să vă gândiți din timp că orice piesă de teatru, film de desene animate, program de televiziune vor influența modul de a gândi și de a fi al copiilor voștri. De aceea, alegerea lor este responsabilitatea voastră și trebuie să țină cont de această „listă de valori” pe care doriți să o lăsați moștenire.
Organizează, cu ajutorul unor prieteni care au deja copii, câteva seri de lectură pentru prichindei. Participați și tu și partenerul. Citiți-le o poveste aleasă de voi și una aleasă de ei. După lectură, interacționați cu ei (chiar și în timpul lecturii e posibil să fie nevoie să vă întrerupeți de mai multe ori), răspundeți-le la întrebări, lămuriți-i în legătură cu ce nu au înțeles, întrebați-i ce învățături au tras din povești. Cum v-ați simțit în acest rol? V-a plăcut sau nu? V-a stânjenit ceva? V-ați umplut de energie sau, dimpotrivă, sunteți secați de puteri?
Organizează, cu ajutorul unor prieteni care au deja un copil, o petrecere tematică ținând cont de preferințele prichindelului referitoare la personajele din povești. Tu și partenerul trebuie să jucați rolurile principale, să fiți animatorii petrecerii. Cum reușiți să interacționați cu copiii invitați la petrecere? Cum vă simțiți printre atâția copii – pierduți sau în largul vostru? Ați vrea să se termine cât mai repede petrecerea sau sunteți o sursă inepuizabilă de jocuri și distracție pentru copii? Ați cântat, ați dansat, ați sărit împreună cu ei sau mai degrabă doar i-ați observat, preferând să stați deoparte?
Scrie o scrisoare de la copilul care ai fost către viitorul părinte ce vei deveni. Scrie tot ce-ți trece prin minte. Acordă-ți chiar și câteva zile pentru a o termina. Roagă-l, apoi, și pe partenerul tău să facă același lucru. Citiți-vă reciproc scrisorile, discutați despre ele, adăugați ceva dacă doriți după ce ați vorbit între voi și puneți-le într-un plic. Deschideți-le și recitiți-le doar după ce primul vostru copil a împlinit 5 ani. Ce v-a transmis copilul care ați fost? L-ați ascultat sau nu? Ați ținut cont de el sau nu? Părintele care ați devenit este cel pe care copilul care ați fost și l-a dorit?
Scrie, împreună cu partenerul (nu separat!), o poveste (sau o poezie, ori un cântecel) pentru copiii care îi așteptați să vină în viața voastră. Păstrați-o bine până când veți avea copii și le veți putea citi povestea scrisă de voi când ei erau încă doar un… vis frumos!
Hrană pentru suflet, hrană pentru trup
Ce să mănânci când vrei să devii părinte? Ei bine, Elena nu îți oferă o rețetă anume, ci o idee de petrecut un timp minunat în bucătărie alături de cei mici și de pregătit ceva bun și sănătos, care să fie de nerefuzat pentru ei. Ca să te simți ca un viitor părinte, invită la tine acasă o familie de prieteni care au copil, cu vârsta între trei și zece ani, și pregătește cu el sandviciuri decorate cu chipuri și forme distractive.
Tehnicile de psihologia comportamentului alimentar pentru cei care doresc să devină părinți au ca scop să te ajute, pe de o parte, să fii mai aproape de ce înseamnă să fii părinte, să conștientizezi rolul pe care îl vei avea, iar pe de altă parte te îndrumă spre un stil de viață mai sănătos, care înseamnă o investiție nu doar în propria sănătate, ci și a viitoarei familii. Le găsești pe blogul mananc-inteligent.ro.