Un instrument folosit pentru promovarea cărților, poate cel mai întâlnit, este recenzia. Desigur, nu avem cum să verificăm dacă persoana care scrie o recenzie a și citit cartea, dacă nu cumva e doar un text de marketing, dar chiar și așa ne putem forma o opinie despre ce conține.
Desigur, e util să citim o prezentare a unui volum pentru a ne face o idee despre conținutul lui. Însă, prea des recenziile au devenit o scurtă povestire a acțiunii cărților. Iar dacă pomenesc și momentele importante ale intrigii și finalul, atunci la ce bun să mai citim? Dacă aflăm tot ce era important din recenzie, atunci nu dispare curiozitatea?
Deci, după cum v-ați dat seama, sunt adepta recenziilor care nu povestesc acțiunea cărții și nu dezvăluie nici prea multe despre personaje. Întotdeauna mă voi opri din citirea unei recenzii când voi constata că începe să povestească evenimentele dintr-o carte. Dar ce să conțină, ați putea întreba. Ei bine, date despre autor, contextul istoric în care a scris acel volum, temele abordate și analogii cu același teme din literatură, ce experiențe a trăit cel care scrie recenzia citind cartea respectivă, ce l-a intrigat sau nelămurit, ce l-a inspirat și ce l-a bucurat, cum l-a schimbat, dacă i-a oferit vreo perspectivă inedită asupra unui subiect.
Experiența cititorului în contact cu cartea e un indiciu esențial al valorii unei cărți. Desigur, nu tuturor ne va trezi aceeași experiență o lectură, însă împărtășirea ei cu ceilalți face parte din procesul terapiei prin citit și scris.
Așadar, nu contează dacă o recenzie e scurtă sau lungă, dacă e scrisă de un scriitor sau editor, de un inginer sau un avocat, de un medic sau sociolog, contează să sublinieze trăirile, gândurile sau experiențele ca cititor ale autorului ei.
Comunitățile de cititori care-și împărtășesc părerile despre cărți sunt locul ideal de a afla cât mai multe despre volumele pe care ați dori să le citiți. GoodReads.com, BookLikes.com, TheReadingRoom.com și BookTopia.ro sunt patru dintre rețelele de socializare pentru pasionații de lectură și scris.