Construiți castele pentru gȃnduri!

Share Button

Citești acum…. sau Ai terminat de curând…

„Iubitafizică” – Iulian Tănase

Alegi o carte în funcție de (trei criterii)….

1. Gen literar
2. Subiect, poveste
3. Stilul ȋn care este scrisă

Nu ai putut termina cartea….. (ce ți-a rămas în amintire despre ea?)

„Netocika” – Dostoievski.  M-am oprit la jumătate. A fost printre puținele cărți care m-au cucerit la ȋnceput, m-au tras de mȃnă ȋntr-un frumos dans pȃnă ȋn miezul poveștii, apoi ceva s-a rupt. S-a pierdut din dramatism, s-a alunecat ȋn banalitate. Probabil că ceva s-a schimbat ȋn viața lui Dostoievski atunci… a ȋncetat să mai iubească sau să viseze…

Alegi cărțile pe care le dai cadou…. (trei repere)….

1. Personalitatea celui/celei căreia ȋi fac cadou cartea (dacă nu știu ce citește)
2. Gusturile lui/ei literare (dacă știu ce citește)
3. Preț – vrem, nu vrem și aspectul material intră ȋn discuție (ieftin nu ȋnseamnă neapărat de proastă calitate)

Trei scriitori favoriți… (de ce tocmai ei?)

1. Stefan Zweig – pentru că scrierile lui denotă o sensibilitate psihologică aparte. Zweig pătrunde adȃnc ȋn cele mai impresionante drame umane și le scoate la iveală cu delicatețe. Obsesiile și neȋmplinirile sunt ȋnfățișate cu tandrețe și compasiune. Zweig ȋnțelege și empatizează cu trăiri nebănuite din sufletul femeii, de asta aș putea spune că are o scriitură feminină, introspectivă.

2. Mircea Eliade – pentru că ȋi ador misterul, senzația de vis din care ți-e teamă să te trezești ca să nu destrami o ordine ancestrală, o ȋntȃlnire fabuloasă dintre sacru și profan.

3. Carlos Ruiz Zafón – omul ăsta scrie minunat, e un vrăjitor al frazelor. Cuvintele se ȋnlănțuie ȋntr-o cascadă de metafore și epitete care țes o atmosferă de suspans, mister și tristețe. Universul lui are un farmec deosebit care te ȋmbie ȋncă de la primele fraze să te pierzi ȋn el, ȋntr-un labirint de ȋntȃmplări și personaje stranii.

Alege trei cărți de luat pe o insulă pustie…. (de ce tocmai acestea?)

1. „Secret arzător” – colecție de nuvele de Stefan Zweig – pentru că este cartea mea de suflet, la care mă voi ȋntoarce mereu. Dacă tot ajung la o insulă pustie și cel mai probabil mă vor mȃnca fiarele sălbatice, măcar să apuc să recitesc cȃteva din nuvelele mele preferate.

2. „Namaste” – un roman de aventuri spirituale ȋn India – pentru că trebuie să mai și rȃd (eventual ȋnainte să sfȃrșesc ȋn ciorba cuiva pe post de masă de prȃnz) și, ȋn plus, mă fascinează cultura și spiritualitatea Indiei.

3. Osho – orice carte scrisă după discursurile lui – filozofia lui Osho mă ajută să-mi deschid sufletul către lucruri mai ȋnalte, să văd curcubeul de dincolo de furtună.

Ce carte aștepți să se scrie?

Următoarea mea carte, cea la care lucrez ȋn prezent.

Lectura e autoterapie. Crezi?

Da, este o formă de autoterapie. Orice ne face să ne desprindem de grijile cotidiene și să ne ȋncȃntăm mintea și sufletul cu frumusețe este o formă de autoterapie. Citind o carte, trăiești cot la cot cu personajele, le simți emoțiile, te sperii cȃnd se deschide o ușă ȋn miezul nopții sau plȃngi cȃnd ȋți moare personajul preferat. Poți descoperi lucruri despre tine pe care le credeai ȋngropate sau de care nu erai conștient – este, ȋn sensul ăsta, și o formă de autocunoaștere.

Ce personaj din ce carte ți-ar plăcea să fii? (motive?)

Hm… interesantă ȋntrebare. Cred că mi-ar plăcea să fiu un personaj dintr-o carte de aventuri/fantasy, gen Harry Potter. Visez din copilărie să trăiesc pe pielea mea o aventură cu puzzle-uri, labirinturi, animale ciudate, probe dificile, feți-frumoși, cu condiția mă ȋntorc acasă ȋntr-o bucată, victorioasă.

Ți-ar plăcea să te întâlnești cu scriitorul…. să îi iei un interviu. Ce întrebare i-ai pune neapărat?

Dacă se pun la socoteală și cei care nu mai sunt printre noi, tare aș vrea să-i iau un interviu lui Eliade. L-aș ȋntreba care a fost cea mai bizară experiență prin care a trecut.

Scrie patru versuri (nu neapărat cu rimă) cu titlul „Citiți!”.

Dezlipiți cuvintele tipărite cu vȃrful genelor
și construiți din ele castele pentru gȃnduri.
Cartea vă va mulțumi
pentru furt.

castle copy

Un mesaj/citat dintr-o carte pe care nu l-ai putut uita…

„La țigănci”: Așa ȋncepe totul, ca ȋntr-un vis…

Ți-ai „tatua” citatul preferat pe propria piele, pe pantofi, pe tricou, pe o geantă sau pe o eșarfă? (poți adăuga și altceva)

Pe piele nu, nu sunt adepta tatuajelor. Ar fi o idee ȋn schimb să-l „tatuez” pe perete sub forma unui afiș sau pe o eșarfă (da, e și asta o variantă).

Ce titlu ai da unei cărți scrisă despre tine?

Ȋncă nu m-am gȃndit la ce titlu să dau cărții, deși de multe ori ȋncep o scriere cu titlul și ȋl las pe el să mă ȋndrume mai departe, extrag din el subiectul poemului sau poveștii.

Ce schimbă cărțile în viața ta?

Atȃt cititul, cȃt și scrisul mă ajută să-mi dezvolt creativitatea și imaginația, să mă retrag ȋntr-o lume secretă unde grijile zilnice nu au acces. Mă ajută să visez.

O tehnică care să îi ajute pe cititori să găsească volumele ce merită citite printre milioanele de titluri de pe piață este…

Cam ce fac și eu: mă uit pe net la mai multe titluri de cărți (dintr-o anumită categorie) și citesc un mini-rezumat al cărții care ȋmi atrage atenția. Dacă mă convinge, o cumpăr. O altă variantă ar fi să caute recomandări din partea prietenilor sau cunoscuților. Sau, dacă se află ȋn fața rafturilor mustind de cărți, să o ia pe cea care le face cu ochiul și să o răsfoiască, să citească prima pagină sau cȃteva fragmente aleatorii, ca să-și facă o idee asupra stilului sau a poveștii. Pe unii, de exemplu, ȋi pot convinge primele zece rȃnduri pentru că ȋi interesează mai degrabă felul ȋn care autorul ȋși exprimă ideile, frumusețea figurilor de stil, decȃt povestea ȋn sine.

Spune-ne două filme inspirate din cărți pe care le recomanzi…

1. „Novecento” – Alessandro Baricco (nu am citit cartea, dar filmul este printre preferatele mele)

2. „Cronicile din Narnia – Leul, vrăjitoarea și dulapul” – sunt o admiratoare ȋnfocată a cronicilor

Ce spun cărțile pe care le citești despre tine?

Probabil că sunt o visătoare incurabilă.

Alege trei calități și trei defecte ale tale. În ce personaje din cărți le-ai regăsit?

Calități: sensibilitate, inteligență, spirit de sacrificiu – Lucy (din „Cronicile din Narnia”)
Defecte: neȋncredere, timiditate, obsesii – personajele lui Edgar Allan Poe

Ai da o petrecere literară cu tema…

Personaje negative din literatura universală – mi se par cele mai interesant de „pus ȋn scenă”.

Pune-ne o întrebare la care să medităm.

Dacă ați putea călători ȋn trecut, cu ce scriitor v-ar plăcea să vă ȋntȃlniți?

Cine este cititoarea Teodora Gheorghe?

teodora

Teodora Gheorghe a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Engleză-Hindi, apoi a urmat cursurile Masteratului de traducere a textului literar contemporan. Ȋn 2013, a participat la un curs de scenaristică pentru filme de scurt metraj în cadrul UNATC.

A publicat poezii, povestiri, recenzii şi cronici de teatru în revistele Egophobia, Gazeta SF, Revista de povestiri, Revista de suspans, pe site-ul Semnebune.ro şi în Ziarul Metropolis. În 2012, a câştigat premiul “Best of” la concursul naţional „Incubatorul de condeie”, secţiunea Poezie. Ȋn 2013, a publicat primul volum de poezie, „Moartea era un iepure șchiop”, la editura Karth. A obținut premiul I la Concursul Naţional de poezie “Dor de Dor”, dedicat poetului Mihai Eminescu.

Scrie pe blogul personal – fatadinluna22.blogspot.ro.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *