Vă invit „Hai-hui printre idei”, probabil pentru ultima oară în acest an. Încep prin a semnala apariția unei cărți de Ali Smith. Este vorba de volumul „How to Be Both”, tradus de editura Univers – „Cum să fii și una, și alta”.
M-a bucurat și vestea că editura Univers publică în limba română celebrul roman al scriitorului chilian Roberto Bolano – „2666”. Puteți citi în „The Guardian” un articol interesant despre autor și ultima lui carte „2666” – „Latin America’s literary outlaw”.
De ce citim romane?
În volumul „Romancierul naiv și sentimental”, Orhan Pamuk vorbește, printre altele, despre experiența de a citi un roman:
„Plăcerea care derivă din lectura unui roman este diferită de cea simțită la vizitarea unui muzeu, deoarece, în loc să conserve obiecte în sine, romanele conservă întâlnirile noatre cu acele obiecte – adică percepția noastră despre ele.”
Video
Am făcut acum la sfârșit de an un bilanț al lecturilor în funcție de țara de origine a autorilor citiți. În 2015, am citit cărți din 33 de țări din cele 196 de pe glob. Detalii găsiți în articolul „33/196. Un altfel de bilanț al lecturilor”. Scriitoarea Ann Morgan și-a propus să citească într-un an 196 de cărți, câte o carte din fiecare dintre cele 196 de țări. Despre proiectul ei am scris în articolul „Ocolul lumii în 196 de cărți”. În videoul de mai jos, Ann Morgan prezintă cărțile care au impresionat-o cel mai mult și pe care ne recomandă să nu le ratăm.
În articolul „Your Guide to Reading the World” puteți găsi pe harta lumii toate cele 196 de cărți citite de Ann Morgan.
Beneficiile lecturii cu voce tare pentru preșcolari
Un nou studiu demonstrează că o experiență bogată a preșcolarilor de ascultare a poveștilor este asociată pozitiv cu o activare a ariilor din creier (regiunea parietalo-temporală-occipitală) care se ocupă de imageria mentală și de înțelegerea mesajelor. Detalii găsiți în articolul „Beneficiile lecturii cu voce tare pentru preșcolari”.
Lista de lectură
Mi s-a părut interesantă lista celor de la „The Guardian” din articolul „Ten books that changed the world” – „10 cărți care au schimbat lumea”, eu aș fi spus mai exact „10 dintre cărțile care au schimbat lumea”.
- Al doilea sex, de Simone de Beauvoir
- Analectele, de Confucius
- Originea speciilor, de Charles Darwin
- Elementele, de Euclid
- Interpretarea viselor, de Sigmund Freud
- A Sand County Almanac, de Aldo Leopold
- Manifestul comunist, de Friedrich Engels și Karl Marx
- Preaiubita, de Toni Morrison
- Opere complete, de William Shakespeare
- Biblia
Citesc acum
- Ultima carte (a V-a) din „Gargantua și Pantagruel”, de Rabelais
- „Mă numesc Roșu”, de Orhan Pamuk
- „Pippi Șosețica”, de Astrid Lindgren
În loc de final…
La sfârșit de an, am strâns într-un articol cărțile de cinci stele citite în 2015 – „18 cărți de cinci stele în 2015”.